
Daniel
Bådpolering - hvordan opnår man det bedste resultat?
Polering af gelcoat eller topcoat på båd er faktisk ikke så svært
Der er mange der tror at bådpolering er svært og at det kræver hårdt arbejde at få et godt resultat. Der er ingen tvivl om at der skal lægges noget knofedt i poleringen hvis man vil få båden til virkelig at skinne. Men det er typisk primært første gang båden bliver poleret. Hvis du er god til at holde båden i løbet af sæsonen, så bliver poleringsarbejdet meget lettere året efter.
Det bliver dog også væsentligt lettere hvis man kender fif'ene til den gode bådpolering. Først og fremmest skal man huske på at en båd i langt de fleste tilfælde ikke er malet. Typisk er bådens glasfiberskal støbt så der ligger et lag gelcoat eller topcoat på ydersiden. Det er simpelthen et produkt der bliver påført støbeformen før båden bliver støbt. Når båden så tages ud af støbeformen så har den allerede det yderste lag topcoat.
Fordelen ved top coat eller gel coat er at den er væsentligt tykkere end almindelig maling. Den kan være fra typisk 250 my til 2.000 my og det er en kæmpe fordel når man skal polere. Tykkelsen på gel coaten betyder nemlig at der er mulighed for at polere en ganske lille smule af den døde og beskadigede overflade af. Dog skal man altid være påpasselig med at slibe eller polere for meget på overfladen, for når gel coaten først er slebet eller poleret væk, så kan den ikke let genskabes.
Typer af poleringsmidler til både
Man kan overordnet dele poleringsmidler til både op i 4 kategorier.
- Petro-kemiske polermidler
- Vand-baserede polermidler
- Nano poler midler
- Ceramic Coating (keramiske polermidler)
Det er meget forskellige måder disse midler virker på og de er også meget forskellige at polere med. Det er meget forskelligt om folk er til den ene eller anden type af polermidler, men det er vigtigt at vælge en type der er lavet til gel coat og top coat, da det er meget anderledes end at polere en malet eller lakeret overflade.