Daniel
Ny el-installation på båden
Her er lidt om hvilke kabler og terminaler du skal bruge på din båd
Din båd lever i et andet miljø end eksempelvis dit hus. Den lever i et i miljø der ofte er påvirket af risiko for vand, for kondens mv. Det er et miljø der ikke er rigtig godt for dine kabler og ledninger i båden. Desuden skal du huske at din båd for det meste har en 12v installation eller en 24v installation. Dette stiller også nogle særlige krav til dine kabler, ledninger, terminaler mv.
Vinterklargøring af el-nettet
Det er en rigtig god idé at bruge den lange vinter, hvor du sikkert alligevel ikke bruger båden, til at få opgraderet dine el-installationer i båden. Det er naturligvis forskelligt hvor stort projektet med at få udskiftet og ryddet op i ledningerne i båden er. For nogle er det blot et spørgsmål om at få udskiftet et par ledninger og for nogle er det et stort projekt hvor hele el systemet i båden udskiftes.
Det er naturligvis to situationer der kræver hvert sit vidensniveau inden man går i gang.
Størrelse på ledninger
Da langt de fleste både kører på 12 volt (nogle kører 24 volt), så er både længden på ledningerne du bruger og tykkelsen/dimensionen virkelig vigtig. Generelt skal dine ledninger i båden være langt tykkere end du er vant til fra el-installationerne i dit hjem. Tykkelsen på kabler kalder man kvadrat (m2) - jo højere kvadrat des tykkere ledning. Der findes en masse gode diagrammer over hvilken kvadrat ledninger du skal bruge alt efter strømforbruget og længden på kablerne.
Hvilken type ledninger og kabler skal du bruge i båden
Da dine ledninger i båden bliver udsat for vand, fugt og kondens anbefaler vi altid kun at bruge fortinnet kabel. Fortinnet kabel betyder at der er loddet tin rundt om alle trådene i kablet.... og hvorfor er det så vigtigt? Det er det fordi "almindelige" kobberkabler simpelthen vil irre og dermed miste effekt over bådens levetid. I mange tilfælde kommer det til at betyde at ledningerne irrer så meget inde i kablet at de ikke længere virker. Det undgår du når du bruger fortinnet kabel. Generelt er det en smule dyrere men det er en meget mere langsigtet løsning.
Sikringer på båden
Du skal være sikker på at der sidder sikringer i de rigtige dimensioner på alt dit kritiske udstyr - det modvirker simpelthen at du ødelægger dit udstyr, hvis der skulle ske en fejl. Det er en god idé at vælge fladsikringer hvor du kan, da de er meget tilgængelige i havnene rundt om i landet og verdenen.